Новини

Включваме в MedicRON и представители на гилдията на хирурзите, молекулярните биолози, вирусолози, имунолози и пр.

Това коментира проф. Галина Куртева, един от инициаторите на форума.

Както вече ви информирахме, III-то издание на националната конференция MedicRON се проведе от 7-ми до 10-ти декември 2017 г.в Пловдив.

В рамките на няколко дни специалисти от областта на неврологията, онкологията и ревматологията коментираха актуални теми като: Стрес, тревожност и депресия; Приложението на биологичните средства в ревматология; Първично главоболие; Имунотерапията – революция в лечението на Меркел-клетъчния карцином; Трансуретрална резекция при тумори на пикочния мехур; Имплантационна метастаза в уретрата след трансуретрална хирургия и др.

Пореден отзив от събитието – коментар на проф. Галина Куртева, УСБАЛО

1

Проф. Куртева, проведохте поредното издание на конференция MedicRON. Бихте ли споделили малко повече впечатления от форума?

Както знаете, ние провеждаме тази конференция за поредна година. Новото по отношение на форума е, че добавихме нещо, което смятам, че ще се превърне в практика – сесията „Така НЕ“, която включва обучителна програма с нашите грешки, които да не бъдат повтаряни от лекарската гилдия.

Другото, което продължава като активност е сесията на образователната академия, в която догодина смятам, че ще бъдат разширени с нови специалности защити на колеги, които разработват научни проекти.

Третото, което продължава да е активно е сестринската сесия, която включи около 20 презентации. А на самия форум бяха слушани около 50 пленарни доклада.

Новото е, че добавяме участници в MedicRON, разширявайки с представители на гилдията на хирурзите, молекулярните биолози, вирусолози, имунолози; също така одит системата, медицинското право и пр. Включваме всичко най-ново и авангардно във всяка една от областите, както и нашите грешки, от които трябва да се учим. Аз мисля, че този формат ще продължи и през следващите години. Съвместно с другите организатори (акад. Ив. Миланов и проф. Рашков) вече дискутирахме подобна опция, така че този формат на конференцията предстои да бъде продължен точно по този начин.

Що се отнася до презентацията „Иновациите – научна фантастика“, то това е едно определяне и излизане от рамката на мислене на лекарите за това какво ги очаква – като телемедицина, като възможност за нови технологии, роботизирани системи, киборги за грижа с болните и пр. Това са съвсем авангардни методи, някои от които вече са въведени. Аз се постарах в лекцията да направя този преглед не за да възбудя дискусия, а по-скоро да дам посоката на науката и посоката на търсене не само на онкологията, но и общо на медицината. В откриващата сесия на конференцията пренесох колегите до 2086 г., което вече беше не само изкуствен интелект, но и изкуствен човек, който ще бъде синтезиран. Реалността е едно, бъдещето е друго и ние трябва по някакъв начин да се движим по това острие.

Трябва ли да измерваме със забрана или не на молекули терапии, които в крайна сметка определят живота на хората?

В никакъв случай. Това според мен, освен че извън моите представи за възможностите за развитие на науката, е и една крайно неморална стъпка, защото поставяйки се на мястото на всеки един от нашите болни, ако една нова молекула би му осигурила допълнителни месеци или години живот, то бих попитала – кой дава право на властимащите да предприемат такава стъпка. Изключително възмутена съм от подобно решение.2

3

Конференцията, която организираме определено има бъдеще – първи отзив от форума  на акад. Иван Миланов

4

Акад. Миланов, проведохте третото издание на форум MedicRON. Бяха изнесени много различни лекции. Кои от темите бихте очертали като най-интересни в областта на неврологията?

Самият аз бях впечатлен от факта, че хората проявиха много голям интерес към събитието – както нашите невролози, така и колегите онколози и ревматолозите. Това означава, че вече е дошло време за интердисциплинарни събития, на които да обменяме информация, защото за съжаление заболяванията не винаги могат да се насочат към една определена група специалисти и много често трябва да се работи в екип, интердисциплинарно. Ние така или иначе страдаме от това, че сме тясно „скроени“ в една специалност и има много неща от другите специалности, които не знаем. Затова смятам, че едно подобно събиране е много полезно за всички и това се потвърждава от нарастващия интерес към събитието през всяка изминала година. Ежегодно отчитаме ръст на участниците с 50-60 души, което говори само по себе си за полезността на форума.

Това събитие ще продължи и занапред, защото то определено има бъдеще и както вече отбелязах, доказателство за това е по-големият брой участници.

Една от сесиите бе озаглавена „Така – НЕ“. Лично на Вас какво Ви направи най-силно впечатление от този панел?

Това, което ми направи впечатление бе фактът, че грешките, които се допускат не са само в нашата специалност – неврологията. Те са навсякъде, във всяка една специалност. Допускат се грешки и това не е толкова странно, още повече – по цял свят е така. Дали ще ги наричаме „медицински грешки“ е отделен въпрос. Самият аз не обичам тази терминология, защото медицината не е математика и човек няма как да сложи пациента на един компютър и той да му даде всички отговори. Всеки може да допусне някаква грешка и то не по немарливост или незнание, а поради факта, че понякога нещата са много трудни.

Самият Вие изнесохте лекция за стрес, тревожност и депресия. На практика, с тази презентация стартира самата конференция.

Пред аудиторията представих това, че става въпрос за един кръг от заболявания, които вървят общо; стресът води до тревожност, тревожността – до депресия, хипохондрия и ред такива симптоми. Понякога обаче дори лечението на някои от тези симптоми води до подобряване на основното заболяване, стига специалистът да е наясно как да ги лекува. Лечението на целия този кръг заболявания като цяло се реализира с подходящи антидепресанти. Проблемът е, че пациентът обикновено не иска да ходи на психиатър, страхува се, поради което предпочита да дойде при нас невролозите. Това означава, че невролозите трябва достатъчно добре да познават тези състояния и симптоми, за да могат да лекуват пациента, а ако не могат – да го насочат към психиатър. Много е важно тези симптоми да се познават и от колегите от другите специалности, за да могат провеждат съответното лечение.

Какво е посланието Ви към Вашите колеги и от трите специалности?

Посланието, специално от тази лекция, която изнесох е да не забравят, че човек все пак има и емоционални преживявания, които понякога могат да се окажат водещи в клиниката на всяка една болест.

5

Нашите три специалности имат допирни точки и ние се нуждаем едни от други – Това отбеляза проф. Рашо Рашков след състоялата се конференция MedicRON, която се организира от невролози, онколози и ревматолози.

III-то издание на националната конференция MedicRON се проведе от 7-ми до 10-ти декември 2017 г. в Пловдив.

Вече имахте възможност да се запознаете с коментарите на част от инициаторите на събитието. Сега ви представяме още едно мнение – на проф. Рашо Рашков:

6

Проф. Рашков, проведе се третото издание на конференция MedicRON. Кои от темите бихте очертали като най-интересни за аудиторията? И какво на Вас самия Ви направи най-силно впечатление по време на форума?

Специално нашият екип представи случаи, които са гранични с онкология, неврология и имунология. Това, което е интересно, че този формат, който организираме, върви нагоре. Залата беше пълна, участниците в събитието проявиха сериозен интерес към презентациите и явно тези три специалности (неврология, онкология и ревматология) имаме допирни точки помежду си и имаме нужда едни от други. Това е и разнообразие от стандартните научни календари във всяко едно дружество и предполагам, че и в бъдеще, с включването на нови тематични топици, нещата ще вървят все по-добре.

Бихте ли разказали малко по-подробно на какво се спря при презентациите Вашият екип?

Нашият екип изнесе неврологични аспекти на големите възпалителни заболявания; на миозитите, които граничат и често имат тежка диференциална диагноза с редица мускулни дистрофии, първични мускулни заболявания и пр.

Това бяха интересни за всички лекции, тъй като става въпрос за гранична област с неврологията. Хубавото е, че при нашите болни, ако се постави правилна диагноза, заболяванията са лечими и след известно време пациентите могат спокойно да се върнат в обществото, да водят нормален живот със семействата си и т.н.

Бяхте модератор на една от сесиите, в рамките на която бяха представени различни клинични случаи. Какви изводи според Вас трябва да си направят колегите Ви?

Изводите са три. Първо – всеки лекар трябва да има добър учител; да е такава системата. Второ – лекарите не трябва да се претоварват, за да могат да си свършат съвестно и пълноценно работата, защото гоненето на финансови обеми, клинични пътеки и бройки, просто неглижира качеството за сметка на качеството. И трето – трябва да направят така, че лекарите да са достатъчно добре заплатени, за да могат да обръщат внимание на пациентите.

Имахте откриваща лекция по време на конференцията, която бе посветена на новите методи за лечение на ревматологичните заболявания.

Точно така. В рамките на тази презентация представих всички биологични продукти – 13 на брой, които в момента се използват в ревматологията при възпалителни-ставни заболявания и системни такива. Представих най-общо техния състав, фармакокинетика, принципи, ползи и странични действия.

Биологичните средства са дело на биотехнологиите, насочени към определени таргети, които коренно променят хода на възпалително-ставните заболявания. Може да бъдат постигнати ремисии в значителна степен и хората да бъдат почти здрави при комбиниране на биологично средство, базисна терапия и други лекарства. Това е една революция по същество – с включването на големите молекули и биотехнологиите в лечението на този тип заболявания.

Какво е Вашето пожелание към колегите Ви?

Да изписват повече биологични средства и да трупат опит. Да не спират базисното лечение и така да си подреждат графика, че да има достатъчно време за пациента.

7

Снимки: Здравен навигатор

http://zdravennavigator.bg/

 

 

 

 

 

 

 


Сериозен интерес към Националната конференция Medic RON

C06941

Форумът се състоя от 9 до 11 декември в Пловдив. Представяме ви първи коментари от събитието, като още подробности ще можете да прочетете в декемврийското издание на „Здравен Навигатор-Онкология”, както и през януари – в специалния дайджест „Неврология”.

В края на миналата седмица в Пловдив се проведе Националната коференция Medic RON (Ревматология, Онкология и Неврология).

„Идеята ни е да направим срещата още по-широкообхватна и да доведе до увеличаване на знанията ви във всички тези посоки”. Това каза при откриването на форума известният специалист по Медицинска онкология проф. Г. Куртева. Тя допълни още, че през тази година се акцентира на биологичната терапия.

Акад. И. Миланов, който също е инициатор на форума, от своя страна отбеляза, че това е събитие, което ще стане много важно, тъй като има много въпроси и проблеми, които трябва да намерят оптимално решение. „Това, че събитието има такава голяма посещаемост, показва, че колегите ни проявяват интерес към този форум”, допълни акад. Миланов.

(Проф. Куртева и акад. Миланов)

DSC06941

Проблемът болка е интердисциплинарен и засяга няколко специалности. На него би трябвало да гледаме не само от медицинска гледна точка, но и да отчитаме огромното му социално значение, отчетоха специалистите.

Осъзнавайки необходимостта от дискусии по тази тема, решихме да организираме интердисциплинарна конференция по болка, която обединява три значими специалности – неврология, онкология и ревматология, отбелязаха организаторите на събитието.

Какво коментираха още инициаторите на форума:

Проф. Г. Куртева

Решението за този мултидисциплинарен форум беше на всички нас от различните организации, като идейният подбудител бе академик Иван Миланов. Идеята да направим тази конференция точно в този формат бе дефицитът на достатъчно знания от различните посоки на лечение на болката. Това бе причината да включим невролози, ревматолози, онколози, радиолози, реаниматори, неврохирурзи, психолози, медицински сестри и пр. Целта бе да обединим усилията – от една страна, а от друга – да подплатим знанията си, защото те винаги са дефицитни, тъй като различните специалности не знаят за другите, ако не им се наложи някакъв пряк контакт.

Ние онколозите сме затворена гилдия и ако не излезем от този „костелив орех” каквото е нашето заболяване, лечение и пр., няма как да научим повече.

Всички колеги от Клиниката по медицинска онкология на СБАЛО-София имаха задачата да подготвят определени презентации с различен нюанс на болката – дали костно метастазиране, дали ендокринен поглед, дали странични ефекти и т.н. Най-добрият доклад се премира и съответният лектор ще се изпрати на някакъв форум или ще бъде подпомогнат да довърши работата си.

Акад. Ив. Миланов

Идеята за тази конференция възникна след като коментирахме с колегите, че трябва да има една по-тясна колаборация между тези три общества – невролози, онколози и ревматолози. Едно от нещата, което обединява трите специалности е болката. И както и проф. Куртева спомена, като че ли онколозите най-малко знаят за болката, защото тяхната основна цел е лечението на тумора. Оттам се зароди и идеята да направим нещо като обучително мероприятие и да се учим едни други.

Специално в областта на неврология ние застъпихме различните механизми на болката в областта. Коментирахме класификация на болката, лечението и т.н. Като че ли невролозите сме най-сериозно запознати с патофизиологията на болката, защото болката се обяснява с неврологични механизми. Колегите ревматолози повече се фиксират върху техните заболявания и причината за болка, а онколозите – върху техните.

Колегите, особено онколозите са по-малко запознати с т. нар. невропатна болка. Това е болка, свързана с функционално или анатомично увреждане на нервната система. Там се прилагат медикаменти от групата на антиконвулсантите и много специфични антидепресанти, които повишават нивото на серотонина и норадреналина. Колегите онколози не смеят да се занимават с тези неща, но трябва да се научат. Те по-скоро направо се ориентират към опиоидните медикаменти, които са последна линия на терапия и приложението им би могло да се забави.

DSC06515

Проф. Куртева и акад. Миланов при откриването на форума.

DSC06681

Проф. Зл. Коларов.

http://zdravennavigator.bg

Снимки: Здравен навигатор


„Национална конференция по болка“ 2015

Национална конференция по болка 2015, се проведе в периода 11-13 декември 2015 г., в Новотел Пловдив, гр. Пловдив.

Инициатори на конференцията бяха Българското дружество по неврология, Образователна академия по онкология и Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Осъзнавайки необходимостта от дискусии по тази тема, решихме да организираме първата за България интердисциплинарна конференция по болка, която обединява три значими специалности – неврология, онкология и ревматология, отбелязаха организаторите на събитието.

Проблемът болка е интердисциплинарен и засяга няколко специалности. На него би трябвало да гледаме не само от медицинска гледна точка, но и да отчитаме огромното му социално значение, коментират още инициаторите.

123